Nyrstar Budel nam nieuwe installatie van 22 miljoen euro in dienst om aan de wereldtop te blijven

Thursday May 27, 2021

Budel-Dorplein, 27 mei 2021 - Zinksmelter Nyrstar in Budel heeft net een marathonoefening achter de rug om wederom een stuk van hun nieuwe gasreiniging in dienst te nemen. “De installatie is een belangrijke upgrade die Nyrstar Budel, als één van de grootste zinksmelters ter wereld, in staat stelt om aan de steeds toenemende vraag naar zink te blijven voldoen.” Op piekmomenten waren tot wel 80 medewerkers en aannemers gelijktijdig aan het werk om de complexe klus te klaren.

General manager Henk Leendertse: “Na een intensieve voorbereiding namen we de installatie, met een hoogte vergelijkbaar met zeven verdiepingen, veilig in bedrijf. Het gaat om moderne technologie waar we maandenlang aan hebben voorbereid en gebouwd, en die we onlangs als één geheel op zijn plaats hebben gehesen. Belangrijk detail: tijdens de inbedrijfstelling bleven we gewoon zink maken, wat deze operatie vrij uniek maakte.”

Sinds de overname door Trafigura rijzen heel wat grote projecten uit de grond bij Nyrstar. “We investeerden ruim 22 miljoen euro in de nieuwe gasreiniging die ons toelaat om onnodige elementen beter te verwijderen uit de grondstoffen waar we zink van maken. Hierdoor krijgen we een ruimere keuze op de grondstoffenmarkt.” zegt Leendertse.

Met een rijke geschiedenis van bijna 130 jaar is Nyrstar een vaste waarde in Budel. Op vlak van duurzaamheid zetten ze grote stappen die de shift naar groene energie in Nederland versnelt. Zo kondigden ze onlangs aan al hun energie groen in te kopen, waardoor er nagenoeg geen CO2 meer wordt uitgestoten. Ook is Nyrstar Budel partner in het naastgelegen zonnepark dat binnenkort stevig uitbreidt en het grootste van Nederland wordt.

Over Nyrstar

Nyrstar is een wereldwijde onderneming in metalen, met een marktleiderspositie in zink en lood. Nyrstar heeft mijnbouw-, smelt- en andere activiteiten in Europa, Amerika en Australië en heeft meer dan 4.000 mensen in dienst.  In juli 2019 werden de operationele activiteiten van Nyrstar voor het grootste deel eigendom van Trafigura, een van 's werelds grootste onafhankelijke handelsondernemingen in grondstoffen. Bezoek www.nyrstar.com.

Vragen van de media

Fabienne Buvens Communications Advisor Nyrstar BudelFabienne.Buvens@nyrstar.com – GSM : +32 (0) 473/78.23.40