Drie nieuwe windturbines in Pelt leveren energie voor 8.000 gezinnen

Thursday October 28, 2021

Donderdag 28 oktober 2021 — Het Storm-windpark in de nabijheid van de Nyrstar-site in Pelt werd vanmiddag officieel ingehuldigd door Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme. Dat gebeurde in aanwezigheid van het gemeentebestuur van de gemeente Pelt en het bestuur van Nyrstar en Storm.

Minister Zuhal Demir huldigt het meest vogelvriendelijke windpark van Vlaanderen in

Met een symbolische druk op de knop heeft Minister Demir samen met enkele leerlingen van de lokale STEM-school in Pelt de drie windturbines officieel in werking gesteld.

Het windpark in Pelt bestaat uit drie windturbines met een elektrisch vermogen van 4,0 tot 4,5 MW, een rotordiameter van 145m en een tiphoogte van 170m.

De windturbines staan op terreinen van zinksmelter Nyrstar en naburig bedrijf Velbo. Een groot deel van de groene stroom wordt via het elektriciteitsnet van Nyrstar naar het hoogspanningsnet geleid.

"Bedrijven als Nyrstar en Storm zorgen voor een frisse wind door ons Vlaams Energielandschap. Het windpark in Pelt toont de enorme mogelijkheden van windenergie aan en zet nogmaals in de verf dat wind een cruciale factor is en zal blijven in de energietransitie. Dit windpark is niet alleen één van de meest performante, maar ook het meest vogelvriendelijke windpark van het land. Daarmee bewijzen we dat Energie en Natuur wel degelijk hand in hand kunnen gaan" - Vlaams minister van Energie en Natuur Zuhal Demir.

De windturbines in Pelt zijn verbonden met de meteoradar van het KMI en de VMM in Houthalen. “We zitten midden in de vogeltrek en hebben de vogelradar dus volop kunnen testen tijdens het proefdraaien van onze windturbines” zegt projectleider Christophe Kinds van Storm. “Deze technologische innovatie stelt ons in staat nog beter te anticiperen op de activiteit van vogels in de buurt van ons windpark. De windturbines worden automatisch stilgelegd als er zwermen vogels in aantocht zijn.”

Story image

Burgemeester Franks Smeets  hoopt dat “dit verhaal spoedig een vervolg kan krijgen. Nu de luchtmacht het luchtruim boven onze gemeente heeft vrij gegeven voor windturbines, werken we aan een windplan voor heel Nolimpark. Op die manier kunnen onze bedrijven zelf hun “schone” energie opwekken en kan iedereen mee genieten van zuivere lucht en groene stroom.”

“De zinksmelters van Nyrstar in Balen en Pelt draaien bijna volledig op elektriciteit,” vult Inge Schildermans, General Manager Nyrstar België, aan. Het nieuwe windpark voorziet in 30% van de energiebehoefte van de zinksmelter in Pelt. “Vergelijk het met een elektrische wagen die bijna geen CO2 uitstoot. De peperdure elektriciteitsprijzen van vandaag maken het des te belangrijker onze elektriciteit steeds verder te “vergroenen”: Samen met onze andere zonne- en windprojecten kunnen we met die groene stroom koolstofarme zink maken, waar steeds meer klanten naar vragen.”

“Dit windpark is tot stand is gekomen dankzij een constructieve samenwerking met onder meer defensie, Nyrstar en de lokale besturen,” zegt Jan Caerts, gedelegeerd bestuurd van Storm. “We merken dat er een groot draagvlak is voor windenergie. Hier in Pelt hebben heel wat buurtbewoners zich via onze coöperatieve Storm CV mee achter dit project gezet. Evenveel enthousiasme ervaarden we bij de leerlingen van de richting STEM van de WICO Campus Tio, die hier vandaag ook aanwezig zijn voor de ingebruikname van het windpark. Zij hebben de werf van het windpark verschillende keren bezocht.”

Het windpark in Pelt produceert genoeg groene stroom om te voorzien in het jaarlijks elektriciteitsverbruik van zo'n 8.000 gezinnen. Inwoners van de gemeente Pelt en de stad Lommel kregen eind 2019 via de coöperatieve Storm CV de mogelijkheid om te delen in de winsten van de windturbines. In totaal investeerden 156 omwonenden mee in het windpark.

Meer info over Windpark Pelt vindt u op: https://www.storm.be/windpark/pelt.

Fabienne Buvens
Communications Advisor, Nyrstar Balen/Pelt
Fabienne.Buvens@nyrstar.com
+32 (0) 473/78.23.40

Eveline D. Milonas
Communication Manager, Storm
eveline.d.milonas@storm.be
+32 (0) 491/72.06.67