Storm-windturbines op terreinen van Nyrstar in Pelt verschijnen aan de horizon. Opbouw van windturbines gebeurt in komende weken.

Tuesday May 04, 2021

Pelt, 4 mei 2021 — Na een jaar van voorbereidende werken, worden vanaf deze week de windturbines van het Storm-windpark in Pelt rechtgezet. De gigantische onderdelen werden de afgelopen weken aangevoerd met uitzonderlijke transporten.

Het windpark dat Storm bouwt in Pelt zal bestaan uit drie windturbines ten noorden van het kanaal Bocholt-Herentals. Twee van de drie turbines worden gebouwd op terreinen van zinksmelter Nyrstar en naburig bedrijf Velbo.

De windturbines hebben een rotordiameter van 145 meter en een tiphoogte van 170 meter. Ze zijn uitgerust met een softwaresysteem op basis van radargegevens dat signaleert wanneer er zich vogelzwermen in de buurt van het windpark bevinden. De windturbines worden dan automatisch stil gezet.

De werken op de werf in Pelt zijn gestart in het voorjaar van 2020. "Het afgelopen jaar zijn de wegen, kraanplatformen, bekabeling en fundering aangelegd," zegt projectleider Christophe Kinds van Storm. "Nu is het tijd voor de laatste fase van de bouw: de constructie van de windturbines zelf. Eind april werden de torenonderdelen, de wieken en de gondel tot op de werf gebracht door speciale transporten. Deze week zijn we begonnen met de opbouw. Als het weer mee zit, zullen de drie windturbines binnen een maand recht staan."

Nyrstar’s general manager Inge Schildermans: “Als één van de grootste zinksmelters ter wereld zetten we flinke stappen op vlak van duurzaamheid. Dit innovatieve windpark in Pelt past volledig in het rijtje van de zonne- en windparken waar Nyrstar vandaag al in participeert en waardoor we op een zonnige dag volledig op groene stroom kunnen opereren. Beschouw onze fabriek als een elektrische wagen die nagenoeg geen CO2 uitstoot.”

Eens de bouw er op zit, worden de windturbines uitgebreid getest. Deze zomer worden ze dan in gebruik genomen.

Het Storm-windpark in Pelt zal evenveel groene stroom produceren als wat zo’n 8.000 gezinnen gemiddeld verbruiken. Inwoners van de gemeente Pelt en de stad Lommel kregen via de coöperatieve Storm CV de mogelijkheid om rechtstreeks mee te investeren in de windturbines. In totaal maakten 156 omwonenden hiervan gebruik.

Meer info over Windpark Pelt vindt u op: https://www.storm.be/windpark/pelt

EINDE PERSBERICHT

Nyrstar is een wereldwijde onderneming in metalen, met een marktleiderspositie in zink en lood. Nyrstar heeft mijnbouw-, smelt- en andere activiteiten in Europa, Amerika en Australië en heeft meer dan 4.000 mensen in dienst. In juli 2019 werd het operationele bedrijf van Nyrstar voor het grootste deel eigendom van Trafigura, een van 's werelds toonaangevende onafhankelijke handelsbedrijven in grondstoffen. Bezoek www.nyrstar.com.

Storm is een Belgische windparkontwikkelaar. De voornaamste stakeholders van Storm zijn TINC Comm.VA., PMV NV (en verwante vennootschappen), Clean Energy Invest CVBA en Black Swan NV (en verwante vennootschappen). Omwonenden kunnen participeren in de Storm-windparken en groene stroom afnemen aan een voorkeurstarief via de coöperatieve vennootschap Storm CV. Voor meer informatie, surf naar www.storm.be.

Fabienne Buvens - Communications Advisor, Nyrstar - Fabienne.Buvens@Nyrstar.com - +32 473 78 23 40

Eveline D. Milonas - Communication Manager, Storm - eveline.d.milonas@storm.be - +32 491 72 06 67